Romaner om ätstörningar

Genom skönlitteraturen kommer man nära huvudpersonerna. Det ger möjlighet till identifikation, eller till att bättre förstå hur det är ha en ätstörning. 1995 debuterade jag med romanen “Vårfrost”, en berättelse om 12-åriga Klara som blir svårt anorektisk. Under åren som gått har jag även skrivit romanerna “Ormen i mig” och “Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd”.

Ormen i mig

Majken har lagt sjukdomen bakom sig, ätstörningen som har plågat henne i så många år. Nu har hon börjat plugga till journalist och flyttat till en egen lägenhet i stan. På skolan träffar hon bästa vännen Edith. Och Viktor som hon blir tokkär i.

Livet kan äntligen börja!

Men sjukdomens mönster finns djupt inristade i henne. Det sjuka och det friska brottas inombords. Det är svårt att veta vem man är när tillvaron så länge har varit präglad av skeva tankar på mat och kropp.

Ska hon någonsin bli fri?

I dagboksromanen Ormen i mig får vi följa Majken i sökandet efter sin nya identitet som frisk. Den är en skildring av kampen mot destruktiva beteenden, men också en berättelse en vänskap, kärlek och livsglädje. Och om skrivandets kraft och lyckan i att befinna sig djupt nere under vattnet.

Juniperus förlag, 2021


Sagt om

"Det här är en viktig bok för ungdomar och vuxna som kan bidra till igenkänning, insikt och djupare förståelse kring ätstörningar såväl hos den som själv är eller varit sjuk som hos anhöriga. Boken har ett värde såväl i bildande som underhållande syfte och romanen sög in mig och fick mig att heja och kämpa tillsammans med Majken hela vägen”
@bokmymlan

"Hur ska man skriva om ätstörning och den svåra vägen ur det så att det blir begripligt? Jo, precis just som Anna Ehn gör, i till synes aningslös dagboksform, rakt upp och ner, dag efter dag mellan hopp och förtvivlan."
Lina Österman, UNT

"En bok som engagerar och berör som ger en ny syn på kampen med och efter en ätstörning. Välskrivet, lättläst med bra flyt, boken är även pedagogisk. Välgestaltade karaktärer och en skrämmande inblick i att leva med och efter en ätstörning. En bok för en skolklass, anhöriga och alla vi andra med för den delen. Ormen i mig av Anna Ehn är en enastående bok som rör runt och väcker nya tankar."
@i_min_bokhylla

Vårfrost

Klara ska fylla tolv år. Hon är duktig i skolan, tävlingssimmar och spelar piano. Allt mer börjar hon tänka på kroppen. Tvånget att räkna och göra sig av med kalorier smyger sig på, och snart kretsar alla hennes tankar kring maten och kroppen. Hennes omgivning är först oförstående, sedan maktlös, inför det som händer.

Anna Ehns debutroman Vårfrost kom ut första gången 1995 på Norstedts förlag. Nu finns den i en varsamt redigerad nyutgåva och med efterord av författaren. Vårfrost finns även som ljudbok, inläst av författaren.

Juniperus förlag, 2021 (ursprungligen Norstedts, 1995)

Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd

Sara och Madde har alltid varit kompisar och tränat friidrott ihop. Men när de åker på konfirmationsläger blir allting fel. Sängplatser fördelas och Sara får dela rum med coola Lina. Desperat att passa in och bli kompis med Lina börjar Sara tvivla på allt som tidigare varit hon. Sara dras in mer och mer i Lina och hennes kompis Carolines spel. Samtidigt har Sara höga krav på sig själv. Spelet runt Lina och Caroline eskalerar och Sara tvingas välja sida.

“Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd” är en ungdomsroman. Den handlar inte explicit om ätstörningar. Men Sara befinner sig på gränsen till sjukdomen och rörelsetvånget och mattankarna accelererar.

Opal, 2012


Sagt om

"Miljön är inte det enda originella i denna känsliga och förvånansvärt spännande ungdomsroman, där Anna Ehn väver en komplex intrig kring en osäker tonårsflicka som kämpar med sin egen identitet och sin plats i den strikta sociala hierarki som ungdomar upprättar sinsemellan. Ändå är det språket som lyser allra starkast i Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd."
Lotta Olssons, UNT

Om mig

Jag heter Anna Ehn och är journalist och författare med särskilt intresse för och egen erfarenhet av ätstörningar. Under åren har jag skrivit en mängd artiklar och flera böcker i ämnet och numera föreläser jag också i syfte att sprida kunskap och förståelse om de här komplicerade sjukdomarna. Jag driver också Ätstörningspodden.