Faktaböcker om ätstörningar
I mina faktaböcker väver jag samman berättelser, forskning och expertkunskap. Jag ser mig som en förmedlare av fördjupad förståelse och hopp, och vill bidra till att fler ska få hjälp och stöd.
NYHET
Om jag inte tränar går jag under
– rörelsetvång, ätstörningar och vägen till rörelseglädje
Tvångsmässig träning flyger ofta under radarn. Det går att dölja sig bakom att ”det är nyttigt att träna” och en ”hälsosam livsstil” ger beröm och bekräftelse. Och visst är fysisk aktivitet i huvudsak något positivt. Men inte alltid. Om man känner sig tvungen att vara i ständig rörelse och inte står ut med att avstå, då är det inte längre sunt. Utan ohälsosamt, ibland rent livsfarligt.
Det finns tydliga kopplingar mellan rörelsetvång och ätstörningar.Ungefär hälften av alla med en ätstörningsdiagnos uppger att de rör sig på ett tvångsmässigt vis.Många är drabbade; unga och vuxna, män och kvinnor, elitidrottare och vardagsmotionärer. Ändå halkar kunskapen om problematiken efter och det är svårt att hitta vård som fungerar.
Fysisk aktivitet har en skuggsida och den behöver vi diskutera och ta på större allvar. För vi ska bli bättre på att upptäcka, bemöta och förebygga ätstörningar. För att fler ska få hjälp och stöd och möjlighet att röra sig av glädje, inte av tvång.
Journalisten och författaren Anna Ehn för samman och förmedlar kunskaper inom fältet. Intervjuer med forskare och experter varvas med konkreta råd och inspirerande exempel på arbete i framkant. Personer med egen erfarenhet berättar om hur de tog sig ur rörelsetvånget. En del är särskilt riktad till idrottsledare, gympersonal, idrottslärare, föräldrar och andra som möter personer i riskzonen.
Natur & Kultur 6 september 2024
Sagt om boken
“Författaren lyfter förtjänstfullt fram ny forskning, betydelsefulla intervjuer med behandlare, viktigt förebyggande arbete samt värdefull kunskap för föräldrar, vården och träningspersonal. Våga fråga, våga uttrycka din oro, utgör ord som kan förändra. Det går att bli frisk!.”
BTJ (nr 19-24)
“Mitt favoritavsnitt är Anna Ehns egna insikter efter ett träningsfritt år. Annas röst är fylld av glädje och hopp. Det är roligt att bli äldre och dela med sig av sina erfarenheter. Läs och lär vilka glädjeskutt ett träningsfritt år kan innehålla!”
Irene Kolare
“Tack för all bra läsning, för de olika perspektiven från drabbade. Viktiga råd som ges till tränare, vuxna och anhöriga för ett friskt liv. Jag kunde känna igen mig som närstående hur en försökte få någon man bryr sig om att hitta en ljusare väg, bort från ätstörningen och rörelsetvånget. Det här är en bok jag kommer läsa flera gånger.”
Anonym närstående
Vägen mot det friska
- att bli fri från ätstörningar
”På vissa sätt var det svårare att vara på väg att bli frisk än att vara sjuk. Som svårt sjuk fanns inga alternativ. Ätstörningen styrde. Det fanns en lätthet i det, ett överlämnande som lockade trots negativa följder. Nu var jag själv tvungen att börja bestämma i vilken riktning jag skulle gå.”
Med utgångspunkt från sina egna och andras personliga erfarenheter skildrar Anna Ehn vägen bort från ätstörningar. Att ta sig ur sjukdomen är en process, inte sällan med bakslag längs vägen. Det är svårt att befinna sig i ett gränsland, inte längre sjuk men inte heller riktigt frisk.
Hon intervjuar personer som alla har varit drabbade, och som nu blickar tillbaka på sitt tillfrisknande. Vad fick det att vända? Vad hjälpte dem vidare? Vad innebär det egentligen att vara ”frisk”?
Var och en har sin egen väg ut ur sjukdomen och det finns inget facit som fungerar för alla. Däremot visar kören av berättelser detta: Vägen finns. Den är ofta utmanande, krokig och tidskrävande. Men det går att bli frisk.
Med hjälp av den senaste forskningen fördjupas kunskapen och förståelsen för vad som krävs för att bli fri.
I Vägen mot det friska varvas fakta med personliga reflektioner. Boken fokuserar på tillfrisknandet som process samtidigt som Anna Ehn och de personer hon intervjuar reflekterar över vad som gjorde just dem friska och vilka erfarenheter det gett dem."
Anna håller även föreläsningar för båda vuxna och unga vuxna utifrån boken. Frågor som Anna diskuterar är: Hur blir man frisk? Vad innebär det att bli frisk? Varför är det så svårt att bli frisk från en ätstörning? Vad kan den anhöriga göra?
Boken finns även som ljudbok inläst av författaren.
Natur & Kultur, 2022
Sagt om boken
“Boken fyller en central funktion för ökad förståelse och kunskap för att synliggöra ätstörningsproblematiken över tid. Den är lättillgängligt skriven och inger hopp om tillfrisknande för att kunna återta makten över sitt eget liv. Vägen mot det friska lämpar sig för drabbade, närstående och vårdpersonal.”
BTJ
“Jag tror att Vägen mot det friska kan ge hopp, men även inspiration till vad frisk kan betyda för en själv, för det kan som sagt vara olika för olika personer. En annan målgrupp kan vara behandlare och personer som lever nära någon som är drabbad, eftersom boken kan bidra med ett värdefullt inifrånperspektiv från dem som varit drabbade och på olika sätt blivit friska.”
Maja Engström/Insikt nr 4-2022
“Jag känner mig väldigt både hoppfylld men också rörd och berörd av din bok! Du fyller en lucka jag saknat hela mitt yrkesliv. Hur det är att LEVA med ätstörning. Tankarna. Vardagssituationerna! Det blir så mycket lättare att förstå. Den här boken borde vara kurslitteratur vid många utbildningar.”
Sara Johansson
Mamma med ätstörning
– kroppen, maten och vägen till ett sunt föräldraskap
För den som har eller har en haft ätstörning är det särskilt utmanande att vara gravid och bli förälder. Risken för återfall i sjukdomen ökar och särskilt sårbar tycks den första tiden efter förlossningen vara, då det nya livet med barn ska börja.
Forskning visar att mer än var tionde nybliven mamma kan lida av ätstörningar. Sjukdomen innebär stort lidande, och ökar risken för komplikationer för både kvinnan och barnet. Ändå är detta ett dolt problem, okänt för de flesta.
Med den här boken vill vi bryta tystnaden kring moderskap och ätstörningar. Vi vill sticka hål på seglivade myter om vem som får ätstörningar – och varför. Vi vill ta bort skammen och lätta på skulden så att mammor ska börja våga prata och söka hjälp. Vi vill att hälso- och sjukvården tar den här gruppen på större allvar och blir bättre på att uppmärksamma, bemöta och behandla problematiken.
Mamma med ätstörning har vetenskaplig förankring och baseras på fackkunskaper från forskare, psykologer, läkare och dietister. Boken innehåller även personliga intervjuer med såväl drabbade kvinnor som anhöriga, och avslutas med en specifik självhjälpsdel för mammorna.
Natur & Kultur, 2021 (tillsammans med Leone Milton)
Sagt om boken
“Boken är mycket välskriven och borde läsas av alla barnmorskor och gynekologer/obstetriker”
Rebecka Kaplan Sturk, specialistläkare i obestetrik och gynekologi
“Idag kom den åter till mig efter att ha varit utlånad till en av mina gravida besökare. Boken som bidrar till tröst, hopp, igenkänning och ökad kunskap om ätstörning. Boken som alltid finns väl synlig på mitt rum."
Malin, barnmorska
“En av bokens många förtjänster är hur pass rättvisande bild den ger avseende hetsätningsstörning, den faktiskt vanligaste ätstörningsdiagnosen. I boken skriver man över överviktiga, ätstörningsdrabbade mammor som lever med dubbel skam.”
Nike Linn Säfwenberg/Insikt nr 3 2021
Jag heter Anna Ehn och är journalist och författare med särskilt intresse för och egen erfarenhet av ätstörningar. Under åren har jag skrivit en mängd artiklar och flera böcker i ämnet och numera föreläser jag också i syfte att sprida kunskap och förståelse om de här komplicerade sjukdomarna. Jag driver också Ätstörningspodden.